Huippuryhmä rakennetaan kehittämällä ryhmän sisäistä vuorovaikutusta

Ryhmällä on aina kaksoistehtävä.
Sen lisäksi, että edetään ryhmän tavoitteen suunnassa, on huolehdittava ryhmän yhteistyön kehittämisestä sellaiseksi, joka tukee tavoitteen saavuttamista.

Ryhmätoiminnan ongelmat syntyvät pitkälti siitä, että keskitymme intensiivisesti tehtävään ja unohdamme huoltaa itse ryhmää. Ryhmän rakentaminen, kehittäminen ja ylläpitävä huolto saatetaan kokea ajan hukkaamisena ja turhana pehmoiluna. Yhteistyöllekin on rakennettava ensin perusta jossa toimia. Eihän taloakaan rakenneta katosta lähtien.

Kun perusta on kunnossa ja terve, on jokaisen mahdollista hoitaa oma osuutensa vastuullisesti ja tuloksellisesti.

Tutkimuksissa huipputulosta tekevät ryhmät erottuvat sen perusteella miten niissä kommunikoidaan. Olennaista on avoin näkemysten ja tuntemusten jakaminen ja toisten kuunteleminen. Itsensä ja olonsa on voitava kokea vapaaksi, jotta voi osallistua ilman pelkoja ja häpeän tunteita. Ajatuksiaan ja tunteitaan uskaltaa jakaa toisten kanssa vasta riittävän turvallisessa ympäristössä. Jokaisen on voitava tuntea kuuluvansa ryhmään ja voitava kokea tulevansa hyväksytyksi siinä. Pidämme näitä sellaisina itsestään selvyyksinä, ettemme enää muista panostaa niihin ja huomaamattamme rakennamme esteitä yhteistyölle.

Menestys on monella tavalla ryhmäominaisuus.
Huippuyksilötkin ovat huippuja vain oman ryhmänsä kanssa.
Hyvä yhteisö ei siis rakennu valitsemalla siihen huippuyksilöitä vaan kehittämällä vuorovaikutusta. Ryhmässä toimimisen idea on yhteistyö. Erilaiset tiedot, taidot, kokemukset, näkemykset ja työtavat – kaikki ihmisten moninaisuus – hyödyntävät sekä yksilöä että ryhmää. Innovaatiotkin syntyvät yhteisen prosessoinnin pohjalta. Myönteisessä ilmapiirissä ja myötätunnon hengessä antaa itsestään ja kykenee myös uudistumaan yhdessä.

Jotta tähän kaikkeen päästään on ryhmän vuorovaikutuksen, toiminnan, työtapojen ja toiminta edellytysten oltava jatkuvan panostamisen ja kehittämisen kohteena. Huippuryhmä rakennetaan kehittämällä ryhmän sisäistä vuorovaikutusta.

Birgitta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s